Bir yemek şefinin kampanyasıyla İngiltere İstatistik Kurumu enflasyon ölçme yöntemini değiştiriyor
İngiltere’nin 31 yaşındaki 6 yemek kitabı yazarı yemek şefi Jack Monroe, ülkede zamlardan en fazla yoksulların etkilendiğini savunuyor ve enflasyonu ölçme yöntemlerinin bu durumu yansıtmadığını söylüyor.
Joseph Stiglitz: Covid19 ayrımcı bir virüs
Covid-19 ayrımcı bir virüs, herkese eşit zarar vermedi. Kırılgan olanların peşine düştü. Bunlar sağlık koşulları iyi olmayanlar, ileri yaştakiler ve yoksullar.
Yusuf Işık: Pandemi sürecindeki ekonomik önlemler yetersiz, yönetişim zayıf
Ekonomist Yusuf Işık, Pandemi sürecini Politus’a değerlendirdi: Alınan önlemler yararlı olsa da yeterli olmaktan uzak, yönetişim zayıflığı da belirgin boyutlarda. Örneğin işsizler ve kayıt dışı çalışanların oranı daha geniş kapsamlı önlemlere ihtiyaç bulunduğunu açıkça gösteriyor. Bu koşullarda “Aile Sigortası”nın önemi daha iyi anlaşılıyor.
Söylenti ekonomisi: Söylentiler nasıl bulaşır ve nasıl etkili olur?
Ekonomik dalgalanmaların nedeni “kolayca yayılan ve bu sırada aşırı basitleştirilen ekonomik söylentilerin büyük ölçüde bulaşıcılık göstermesidir.” Bu söylentiler, insanların yarım yamalak fikirlerine ve davranışlarına renk katar.
Abonelik kapitalizmi
Siz de fark etmeye başlamışsınızdır… Netflix, Spotify, Digitürk, beIN Sports, Tivibu vesaire derken hayatımız aslında kocaman bir #abonelik haline gelmeye başladı. ‘Abonelik’ dünyanın en hızlı büyüyen piyasalarından biri. İş o kadar büyüdü ki artık aklınıza gelebilecek her türlü ürün ‘abonelik kutusu’ şeklinde aylık ödemeye bağlanıyor.
İspanya’da Temel Gelir Hayata Geçiyor
İspanya’da Ekonomi Bakanı Nadio Calvino, bir açıklama yaparak koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak için ülkenin “evrensel temel gelir uygulamasına” geçeceğini ifade etti.
10. PLANDA HANGİ HEDEFİ TUTTURDUNUZ Kİ, 11. PLANDAN BAŞARI BEKLİYORSUNUZ?
11. Kalkınma Planının çok başarılı geçtiğini söyleyen Fuat Oktay’ı eleştiren Emecan, 10. Plana konulan hiçbir hedefin tutturalamadığını, planların genelde seçim kazanma hedefli olduğunu söyledi.
ÖRTÜLÜ ÖDENEK NEDİR? İYİ MİDİR, KÖTÜ MÜDÜR?
Türkiye’deki uygulama ile dünyadaki diğer uygulamalar arasında temel iki fark var. Türkiye’deki uygulama şeffaflaşmadığı sürece, örtülü ödenek, toplum vicdanında faydasından çok, gizemi ve kötü uygulamaları ile anılır olmanın önüne geçemeyecek.
SİYASAL PARTİLER İÇİN EKONOMİK PROGRAM HAZIRLAMA REHBERİ
Seçimler yaklaştı. Küçüğüyle, büyüğüyle tüm siyasal partiler, “acaba nasıl bir paketi açıklasak?” diye düşünüyordur. Hiç yorulmasınlar! Kendileri için bir rehber hazırladım. Buyrun.
AZİZ KONUKMAN: KAPİTALİZM TARİHE KARIŞMADAN YOKSULLUK TARİHE KARIŞMAZ
Yoksulluk kapitalizmin olmazsa olmazı. Kapitalizmin eşitsiz gelişmeye dayalı yapısı hem ülkede hem ülkeler arasında gelir dağılımında eşitsizliklere yol açıyor.