Mark Leonard: Avrupa Birliği, ulusal egemenlik konusundaki düşüncelerinde yeni bir devrim yapmalı
Yirmi birinci yüzyılda, Avrupa güvenliğine yönelik en büyük tehditler artık Avrupa ulus devletleri arasındaki rekabetten kaynaklanmıyor. Bunun yerine tehdit dışarıdan geliyor ve iklim değişikliğinden salgınlara, büyük güçler arasındaki siber savaş ve jeopolitik çatışmalara kadar her şeyi içeriyor. Ulusal egemenliği evcilleştirmek, Avrupa’yı bu tehditlerden korumayacaktır.
Yusuf Işık: Pandemi sürecindeki ekonomik önlemler yetersiz, yönetişim zayıf
Ekonomist Yusuf Işık, Pandemi sürecini Politus’a değerlendirdi: Alınan önlemler yararlı olsa da yeterli olmaktan uzak, yönetişim zayıflığı da belirgin boyutlarda. Örneğin işsizler ve kayıt dışı çalışanların oranı daha geniş kapsamlı önlemlere ihtiyaç bulunduğunu açıkça gösteriyor. Bu koşullarda “Aile Sigortası”nın önemi daha iyi anlaşılıyor.
Salgınla ilgili yanlış bilginin yayılmasında TV programları etkili
Toplumda korku ve paniğe yol açacak, asılsız bilgi veya haber salgını (İnfodemi), salgının yönetimini zorlaştırdığı gibi internette ulaşılabilen sağlık bilgisindeki “çelişkiler” halen en önemli zorluk alanlarından birisidir.
Dünya 8 milyar topladı, ABD’den kuruş yok
İngiltere eski başbakanı Gordon Brown’un dünya çapında 205 lidere bir mektup yazarak salgına karşı birlikte çalışma çağrısı yapmıştı. Bu çağrı üzerine Dünyanın pek çok farklı ülkesinden başbakanlar, üst düzey yöneticiler ve destekçiler koronavirüs aşısı çalışmalarına destek olmak amacıyla Avrupa Birliği öncülüğünde toplanarak 8 milyar dolarlık bir bütçeyi taahhüt ettiler. ABD, kendi aşı çalışmalarına milyarlarca kaynak aktardığı gerekçesiyle konferansa katılmadı.
Hayat ne zaman normale dönecek: Bilmiyoruz
Karantinaya gireli bir ay kadar oldu, cevaplardan daha fazla sorumuz, bildiklerimizden daha fazla bilmediğimiz var. Virüsün havadaki hareketleri pandeminin seyrini etkiledi mi bilmiyoruz. Yoğun bakımdan çıkanların akçiğerlerinin nasıl olduğunu bilmiyoruz. Aşının ücretli mi, ücretsiz mi olacağını bilmiyoruz. Salgın altında seçimler nasıl yapılacak bilmiyoruz. Ne zaman yeni normale döneceğimizi bilmiyoruz.
Prof. İvet Bahar Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu
Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ‘üye’ olarak seçildi. Prof. Dr. İvet Bahar Pittsburgh Üniversitesi’nde ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Koronavirüs ortaya çıktıktan sonra, çalışmalarını bunun üzerine yoğunlaştırdıklarını söyleyen Prof. İvet Bahar, kan sulandırıcı ilaçların Kovid tedavisinde yardımcı olabileceğini ifade ediyor.
Selin Sayek Böke: Bu dönemin ihtiyacı sosyal devlet, kamucu bir düzen ve halkçılık
CHP’li Böke, Dünyayı etkileyen pandemi üzerine İspanya’da gündeme gelen “Temel Gelir” kararını Politus’a değerlendirdi: Var olan imkanlar sosyal devlet kurmaya müsait.
5G karşıtı eylemler İngiltere’den sonra Hollanda’ya sıçradı
Geçtiğimiz hafta İngiltere’de görülen 5G baz istasyonlarına yönelik saldırılar Hollanda’ya sıçradı. Amsterdam ve çevresinde en az 4 baz istasyonuna yönelik saldırılar oldu.
Gordon Brown’dan koronavirüs ile mücadelede küresel hükümet çağrısı
2008 krizinde G20 liderleri birlikte çalıştı. Bugün iki şeye acil ihtiyacımız var: uluslararası desteği koordine etmek için bir G20 görev gücü ve bu desteği etkili kılmak için büyük bir bağış kampanyası.
Kemal Derviş: COVID-19’u yok etmenin tek yolu onu her ülkede yok etmektir.
COVID-19 salgını kontrolsüz de-globalizasyon (küreselleşmenin tersine dönmesi) ile sonuçlanabilir. Dünyanın felaket senaryoları karşısında ileriye dönük bir yol haritasına ihtiyacı var.