YAŞAM

GECE SİMİDİ

Foça, Yeni Foça

1990 yılında tanıştığımız bir tane Foça vardı. Kendisinin nam-ı diğer Eski Foça olduğunu yıllar sonra öğrendik. Bizim için eskisi de yenisi de aynı Foça’ydı.

Hatırlıyorum Hakan, Feridun ve Yüksel ile gezintiye çıkmıştık. Feridun arabasına portatif masa sandalye takımını oturtmuştu, Yüksel’de buna (takıma uyar diye) Sucuk-ekmek ile vazgeçilmez ekürisi mangal’ı ekledi. Foça önerisini Hakan’la Fero yapmışlardı. Feridun o yıllarda çokça uzun yola çıktığından arabada sağlam müzik “kaset”leri mevcuttu. Fero’nun liste başı Phill Collins eşliğinde yola çıktık. Önce Foça’da gezdik sonra eskisiyle yenisi arasında bir boş tepede denize (ve küçük bir adaya) nazır karargah kurup sucuk-ekmek ve soğuk biralar eşliğinde keyifli bir mangal yapmıştık.

Sonra 1995’de buraya 40 arkadaşla 10 Kasım’a denk gelen 4 günlük bir kamp yapmak için gelmiştik. Belediye başkanı Nihat Dirim’di.


Gece Simidi

Yıllar geçti tekrar kamp mevzuu ile yeniden yolumuz Foça’ya düştü. İnşaat Mühendisleri Odasında gençler için bir kamp programımız vardı ve biz kamp yeri aramak için yeniden İzmir’e, Foça’ya doğru yollandık. Bu defa rotamız Yeni olanına…

Gece simidi işte o zaman girdi hayatımıza. Kampın akşam programları yemek sonrasına denk geliyor ve akşam sohbeti kıvamında uzadıkça uzuyordu. Konuşmacıların bu “ferahlığı” nedeniyle 20.00 gibi başlayan sohbetler gece yarısını geçiyordu. Bu sohbetlerin arkasına hem bir hoşluk olsun hem de birazdan içmeye başlayacaklara bir altlık yapalım amacıyla bu saatte atıştırılacak birşeyler aramaya başladık. Gece simidini, gecenin bir yarısı bu sayede keşfettik.

Yeni Foça’nın çarşısında birbirine yakın 5-6 fırın var. Her biri gece 22.00’de başlayarak gece simidi çıkarıyor. Yazın sıcaklarında simit furyası gece 1-2’ye kadar devam ediyor. Yeni Foça’nın gece (ve gündüz) hayatı çok sakin olduğundan gece eğlencesi genelde sahilde turlayıp çekirdek çitlemek, dondurma yemek. Sahilde hoş birkaç balıkçı restoranı var. Rakılar içilip kafalar hoş olduğunda midesi kazınanlar için imdada gece simidi yetişiyor. Sahilde turlayıp evlerine dönenlerin 23.00-24.00 arası fırının önünde sıra olduğunu bizzat gördüm.

Fırınlar gece simidi olarak genelde sütlü olanını yapıyorlar. Fırından sıcak sıcak çıktığında aç olmayanı bile tezgaha çekiyor. 

Biraz araştırınca benzer bir simidin Manisa’da yapıldığını buldum. Onlar “sadece Manisa’da yapılıyor” deselerde demek ki, başka yerlerde de mevcut. Ramazan aylarına mahsus bu simidin Manisa’daki adı “Taban simidi”. Nohut mayasından yapılan tuzsuz bir simit bu. Nohut kırılıp ekşitilerek maya yapılıyor. Bu mayayla hazırlanan hamurla yapılan simidi ramazan aylarında yaşları 10-16 arasındaki çocuklar, sokak sokak gezerek satıyor.

Simit artık büyük kentlerin bir fast-food markası. Çeşitli adlarla kurulan simit zincirleri adım başına açılsa da, biz anılarımızda kendine has gelenekleri olan “gece simidi” ve “taban simidi”nin fırından yeni çıkmış hoş kokusunu seviyoruz.

Gazi Üniversitesi Ekonometri mezunu. SHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı (1991-1995) ve CHP TBMM Milletvekili Danışmanlığı yaptı. SODEV’de Ankara Temsilciliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevlerini üstlendi. CHP Ankara İl Başkan Yardımcılığı (2011), CHP Çankaya İlçe Eğitim Sekreterliği (2011-2013) yaptı. 2014’den beri Çankaya Belediye Meclis Üyesi (CHP) ve CHP Genel Merkez Kültür ve Sanat Platformu Üyesi. Bireşim (1995), Birlikte (2005) ve Politus (2010) dergilerini yayınladı.

0 comments on “GECE SİMİDİ

Bir Yorum Yazın

%d blogcu bunu beğendi: