Hükümetin üniversite ücretlerini üç katına kadar çıkarma tasarısı kamuoyunda tartışılmaya başlandığı andan itibaren üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi. Ülke çapında yapılan gösterilerde özellikle dört eylem ön plana çıktı. İlki ve en şiddetlisi 10 Kasım 2010 tarihinde Londra’da yapılan gösteriydi.
Tahminlere göre yaklaşık 50 bin öğrenci gösterilere katıldı. Polisin yönlendirmek istediği göstericilerle polis arasında zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşandı. Birçok polis ve gösterici yaralandı. Ayrıca bir grup gösterici Muhafazakar Parti’nin genel merkezine saldırdı ve binanın camlarını kırarak içeri girmeyi başardılar. Bu gösterinin İngiltere’de son yirmi yılda yaşanan en şiddetli kitlesel eylem olduğu konuşuluyor ve polisin eyleme yeteri kadar müdahale edemediği ve olayların büyümesinden sorumlu olduğu yönünde eleştiriler var. Öğrenciler daha sonra 24 ve 30 Kasım’da iki büyük gösteri daha yaptı. 10 Kasımdaki gösteriye göre şiddet dozu daha düşük olan eylemlerde göstericiler yine polisle çatıştı ve yaralanan ve tutuklanan göstericiler oldu. Özellikle bu eylemlerde polisin yaşı küçük olan göstericilere sert davranışları eleştiri konusu oldu.
Son büyük eylem ise yasa tasarısının oylandığı 9 Aralık 2010’da yapıldı. 12 polis ve 43 göstericinin yaralandığı eylemde 34 gösterici de tutuklandı. Fakat bu gösteride en fazla öne çıkan olay Prens Charles’ın içinde bulunduğu arabaya yapılan saldırıydı. Prensin ve eşinin yaralanmadığı olayda polisin ihmali bulunduğu belirtiliyor.
Öğrenci olaylarında göstericiler, şiddete fazla bulaşmakla suçlanıyor. Hatta dükkanların camlarını kırmak, arabalara hasar vermek gibi çevreye zarar veren eylemlerin, şiddet düzeyi nedeniyle öğrenci eylemlerinin amacının önüne geçtiği belirtiliyor.
0 comments on “İNGİLTERE’DE ÖĞRENCİ OLAYLARI”