Alman solunun önde gelen isimlerinden Lothar Bisky 71 yaşında yaşamını yitirdi.
1941 yılında günümüzde Polonya’ya bağlı olan Pomerya’nın Zollbrück komününde dünyaya gelen Lothar Bisky, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ailesinin sığındığı Almanya’nın kuzeyindeki Brekendorf’da büyüdü.
1959’da henüz 18 yaşındayken sosyalizmle yönetilen Doğu Almanya’ya (DDR) geçen Bisky, burada lise eğitimini tamamladıktan sonra Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe, Leipzig Karl-Marx Üniversitesi’nde ise kültürel bilimler alanında öğrenim gördü. 1969 yılında “Geniş Kitle İletişimi ve Gençlik- Teorik ve Metodik Sorunlar Üzerine Araştırmalar” adlı doktora tezini bitirdi.
DDR’İN REFORMUNDAN YANAYDI
Bisky kamuoyunca Berlin’i ikiye ayıran duvarın yıkılmasından 5 gün önce yani 4 Kasım 1989’da Alexanderplatz’da gerekleşen DDR tarihinin ilk toplumsal gösterisindeki konuşmasıyla tanındı. Yüzbinlerce insanın dinlediği konuşmasında, DDR olarak da bilinen Doğu Almanya’nın devamını ve demokratik sosyalizm çerçevesinde reforme edilmesini savundu. Bisky, aynı yıl DDR’in iktidar partisi SED’nin reform yanlılarının temsilcisi olarak parti yönetimine seçildi. 1991-1993 arasında iki Almanya’nın birleşmesi ardından feshedilen SED’nin yerine kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi’nin (PDS) Brandenburg eyalet başkanı olan Bisky, 1993-2000 ve 2003-2007 yılları arasında ise partisinin federal düzeydeki genel başkanlık görevini üstlendi.
Milletvekilli olarak ilk kez 1990 yılında DDR dönemi parlamentosu Volkskammer’a seçildi. İki Almanya’nın birleşmesi ardından Lothar Bisky, Brandenburg Eyalet Parlamentosu milletvekili seçildi. 2005 yılına kadar 4 kez eyalet milletvekili seçilen Bisky, 2005 yılında yapılan federal genel seçimlerde Federal Meclis’e (Bundestag) seçildi.
2009 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde PDS’nin devamı olan Sol Parti (Die Linke) listesinin başı olan Bisky 2010’a kadar Oskar Lafontaine ile birlikte Sol Parti eş başkanlığını yürüttü. 2007-2010 arasında Avrupa Sol Partisi’nin de başkanlığını yürüttü. PDS ve Sol Parti başkanlığını yürüten Lothar Bisky Almanya’nın iki ayrı partiye başkanlık yapmış tek lideri olarak biliniyordu.
Doğu Almanya’nın kendisini reforme etmesinden yana olan ve batı ile birleşmesine karşı çıkan Lothar Bisky, uzun süre Alman medyasının ve diğer sistem partilerinin hedefi haline geldi. Bisky, 1996 yılında, gençliğinde eski Doğu Alman Devlet Güvenlik Servisi’nin (Stasi) muhbiri olmakla suçlandı.
İYİ BİR ARABULUCU KÖTÜ BİR HATİP’Tİ
2005 yılında Alman Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) ayrılan sol kanat (WASG)ile PDS’nin seçim ittifakında ve 2007’de Die Linke adıyla birleşmelerinde önemli rol oynayan Bisky, parti içerisinde farklı kesimler arasında iyi bir ‘arabulucu’ olarak dikkat çekiyordu. Marksist kimliğini öne çıkaran Bisky, iktidar çatışmalarından uzak kalmaya özen gösterirken, kendi partisi içindeki hataları da açıktan eleştiren bir tarza sahipti.
Lothar Bisky, Alman siyaset dünyasında ve medyada kültürlü, zeki ama kötü bir hatip, iyi dinleyen, sıcak kalpli ve tescilli Marksist olarak yer edindi.
Ardından söylenenler
“Birleşmenin esaslı savaşçısını kaybettik”
Sol Parti eş başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in Bisky’nin ölümü nedeniyle yayınladıkları mesajda, “Avrupa, kıtanın siyasi, sosyal ve ekonomik birleşmesi sürecinde esaslı bir savaşçısını kaybetti” ifadesine yer verildi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Dietmar Bartsch, Bisky’nin her anlamda eksikliğini duyacağını söyledi.
“Siyaset tarzıyla köprüler kurdu”
Yeşiller Partisi eş başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Lothar Bisky’nin siyaset tarzıyla köprüler kurduğuna” dikkat çekildi. Açıklamada, Bisky’nin Avrupa fikrine inanan, tartışmayı seven kişiliğine işaret edildi. “Hep adil ve tartışmaların samimiyetle yapılmasından yanaydı” denildi.
“Herkes için güvenilir kişi”
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Bisky’nin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Westerwelle, “Farklı siyasi hedefler gütmüş olsak da Bisky’nin yardımsever ve güvenilir yönüne, kültür konularına gösterdiği ilgiye hep saygı duydum” dedi.
0 comments on “LOTHAR BISKY: KÖPRÜLER KURAN ADAMIN ARDINDAN”