Sızıntı gazeteciliği
Yurttaş gazeteciliği olarak da bilinen Sızıntı Gazeteciliği, iktidar/devlet kontrollü klasik gazeteciliğin yerini çoktan aldı. Yurttaşlar artık sadece haber yapan amatör gazeteci olmakla kalmayıp, çalıştıkları yerlerdeki yolsuzlukları, kötü uygulamaları internetin de sağladığı kolaylıklar ve güvenlik imkânları çerçevesinde ilgili kişilere ulaştıran habercilere dönüşmüştür.
Yeni medya, Twitter ve 2018 CB seçimleri
Muharrem İnce’nin 2018 seçimlerindeki performansı uzun süredir siyaset sahnesinin görmediği bir renkliliği de içeriyordu. Twitter’ı seçim süresince kendi diline uygun şekilde kullanması, Muharrem İnce’nin yeni medyanın ve yeni iletişim dilinin farkında bir propaganda süreci yönettiğini göstermektedir. Nitekim uzun bir zaman sonra CHP’nin bir adayı olarak psikolojik eşik olan %30 barajının aşılmasına vesile olmuştur.
Şeyda Taluk: Ağ toplumu, bireyin güçlenmesini sağlayacak
Yurttaşın güçlendirilmesi, katılım mekanizmalarının geliştirilmesi, önümüzdeki yıllarda çok fazla duyacağımız olgular. Ağ toplumu yani Bilgi Çağı’nın ruhu da bu zaten. Gücü perde arkasında birilerinin eline vermektense bireyin güçlenmesini sağlamak.
Dijital medya ve direniş kültürü: Sosyal ağların politik önemi
Sosyal medya, siyasal katılmayı harekete geçirici boyutunun yanında onu toplumun tüm katmanlarına yayma konusunda da etkilidir. İnsanlar dijital aktivizm yoluyla gücünü tam olarak kavradıkça, bu gücü elinde tutmak için kolektif kudretini kullanacaktır.
Dijital dünyanın ayaklanması: Hacktivizm
Gelişen teknoloji ve özellikle internet sadece hacktivistlerin dijital dünyada eylemsel yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri yeni platformlar ve olanaklar yaratmaya devam edecektir. Dijital dünya ile gerçek dünya daha da entegre olmaya devam ettikçe hacktivizm ile aktivizmin de kol kola ilerlemesi kaçınılmaz olacaktır.
Heyecanlı zamanlar sonrası dijital aktivizm
Dijital Aktivizm bir kavram olarak Arap Baharı (2011-2012) döneminde popülerliğinin zirvesini yaşadı ama 1999’daki Seattle Dünya Ticaret Örgütü zirvesinin durdurulması bir dönem noktasıydı ve benim gibi birçok kullanıcı ilk defa o zaman internetin aktivizm aracı olarak kullanılabileceğine inandı.
Yusuf Işık: Pandemi sürecindeki ekonomik önlemler yetersiz, yönetişim zayıf
Ekonomist Yusuf Işık, Pandemi sürecini Politus’a değerlendirdi: Alınan önlemler yararlı olsa da yeterli olmaktan uzak, yönetişim zayıflığı da belirgin boyutlarda. Örneğin işsizler ve kayıt dışı çalışanların oranı daha geniş kapsamlı önlemlere ihtiyaç bulunduğunu açıkça gösteriyor. Bu koşullarda “Aile Sigortası”nın önemi daha iyi anlaşılıyor.
Söylenti ekonomisi: Söylentiler nasıl bulaşır ve nasıl etkili olur?
Ekonomik dalgalanmaların nedeni “kolayca yayılan ve bu sırada aşırı basitleştirilen ekonomik söylentilerin büyük ölçüde bulaşıcılık göstermesidir.” Bu söylentiler, insanların yarım yamalak fikirlerine ve davranışlarına renk katar.
Bir dava adamının anısına: SHP-CHP Sol kanat
Yusuf Kenan Sönmez’i “Korona Günleri”nin en başında kaybettik. Başından beri parti içindeki sol kanat’ın önemli bir ismi oldu. Sol kanat’ın partiye yönelik uyarıları ve öngörüleri hep doğru çıktı. Ancak tam da bu nedenlerle parti içinde tasfiye edildi ve hak ettiği yere gelemedi.
Selin Sayek Böke: Bu dönemin ihtiyacı sosyal devlet, kamucu bir düzen ve halkçılık
CHP’li Böke, Dünyayı etkileyen pandemi üzerine İspanya’da gündeme gelen “Temel Gelir” kararını Politus’a değerlendirdi: Var olan imkanlar sosyal devlet kurmaya müsait.