ŞANSÖLYE MERKEL’İN RAKİBİ: HEMŞEHRİSİ STEINBRÜCK
Steinbrück’ün gerçekleştirmeye niyetli olduğu ekonomik düzenlemelerin bir kısmının Almanya’daki sosyoekonomik hakları törpüleyecek nitelikte olması, SPD’nin sol kanadında Steinbrück’ün adaylığı konusunda gelişen müzmin şüpheleri körüklüyor.
TANIL BORA: ASIL MİLLİYETÇİ ZİHNİYETLE HESAPLAŞMAK GEREKİR
Milli Görüş’ün köküne indiğinizde milli ile ulusal kavramı arasında bir ayrım yaparlar. Buna göre; ulusçuluk modern, laisist bir projedir. Milli kavramı ise ümmetle eşanlamlı bir kimlik tanımını ifade eder. Bu toplamda milliyetçilik ideolojisiyle hesaplaşmak anlamına gelmiyor.
ÖZAL’IN MEZARI NEDEN AÇILDI
Görünen o ki, Özal’ın ölümü durup dururken gündemimizi olağan nedenlerle meşgul etmiyor. Bunun bir olağan ölüm olmadığı aşikar. O durumda Özal öldürüldü. Fakat hiç kimse “Özal öldürüldü” demek istemiyor.
ALİ NECATİ KOÇAK: GENÇLERİN KOTAYA DEĞİL HEDEFE İHTİYACI VAR
Etkin bir siyasi yapının yolu kota değil siyasi partinin manifestosudur, programıdır. Gençliğin üzerindeki vesayeti ancak bağımsız bir gençlik örgütü kaldırabilir; o zaman gençler gerçekten temsil ettikleri gençlere hesap verebilir duruma gelirler.
BİR KURGU OLARAK ULUS VE DEVLET
Devlet olgusu Ulus olgusunu öncelemektedir. İkisinin sürekli birlikte kullanımı eşzamanlı bir sürecin ortaya çıkardığı doğal bir sonuç gibi görünse de aslında ulus tıpkı Benedict Anderson’un çözümlediği gibi bir tür ‘Hayali Cemaattir’.
DIŞİŞLERİ BAKANININ ULUSÇULUKLA HESAPLAŞMASI
Davutoğlu’nun sorunu şurada: Bilişim Devrimi’nin ilk aşamalarında ortaya çıkan ve sonradan yanlış olduğu için terk edilen “ulusal devlet karşıtlığını” demokrasi ve insan hakları bağlamında “ulusçulukla hesaplaşmak” için kullanıyor.
GENÇLER Mİ, KADINLAR MI? ÖNCE KADINLAR BENCE DE…
18 yaşındaki gençlerin siyasette kazandırılmasından çok daha önemli bir konu olan kadınların politikada eşit temsili meselesi özellikle yerel bazda çözülmediği sürece gerçek bir demokrasiden söz etmek imkansızdır.
ŞEBNEM YARDIMCI GEYİKÇİ: GENÇLİĞİN SİYASETE KATILIMI HER YERDE SORUN
Bence Avrupa’da gençlik kollarının özerklik, bağımsız bütçe ve hepsinden önemlisi siyasetçi yetiştirme gibi özellikleri sosyal, materyal ve siyasal motivasyonların da bir şekilde karşılanabilmesine olanak sağlıyor.
Bu da siyasete katılan gençliğin profilini değiştiren bir durum.
DEPARDIEU’NUN RUS RULETİ
The New York Times yazarı Vadim Nikitin, Gerard Depardieu’nün Rus vatandaşı olmasını demokrasi pahalı gelince ucuz otokrasilere kaçmaya, çok uluslu büyük sermayeli şirketlerin Çin’de üretime yatırım yapmalarına benzetmiş.
HUNTINGTON, FULLER VE TÜRKİYE
Laiklik demokrasi arası ilişkiye çok da önem vermeyen yazarlar Türkiye’de demokrasinin önündeki en büyük engelin laiklik olduğunu ima etmekte ve az laikliğin bol demokrasi getireceğini iddia etmektedirler.