Hayat Bir Kervansaray
Hayat Bir Kervansaray uluslararası birçok ödül almış, fakat nedense Türkiye’de hak ettiği ilgili bir türlü görememiş muazzam bir roman. Romanın kahramanının aklında kalan bütün tavsiyeler, hayat dersleri, ya da eğlenceli anılar hep büyükanneye ait. Bu tavsiyeler oldukça açıksözlü biçimde yazılmış.
El Pepe: Yüce bir yaşam
Gerilla Mujica: İki kere hapse girdi, altı kere hapisten kaçma girişiminde bulundu. Hepsinde de vuruldu!
Performans sanatının büyükannesi
Hayatını performans sanatına, özellikle de beden sanatına adamış, sanat uğruna çoğu zaman kendisine zarar vermiş, hatta ölümle burun buruna gelmiş bir isimden, Marina Abramovic’den söz edeceğiz.
Bizans’ın Gizli Tarihi üzerine
Tarihçi Prokopyus’un hayattayken yayınlanmayan Bizans’ın Gizli Tarihi adıyla bilinen eseri bize Bizans’ın en şaşalı döneminin bizanten iç yüzünü göstermeyi ve resmi tarihe dahil edilemeyen hakikatleri vaat ediyor.
Uzaya bir kıraathane olarak bakmak: Mercury 13 belgeseli
Mercury Projesi, ABD’nin insanlı ilk uzay yolculuğu projesi. Uzaya gitmeyi göze alan ilk Amerikalılardan seçilen 110 adet askeri pilottan yedisi astronot oldu ve “Mercury Yedilisi” adını aldı. Peki, bu erkeklerle aynı zamanda fizyolojik tarama testlerinden geçmek üzere seçilen ve astronot olma yeterlilikleri konusunda üstünlüklerini kanıtlayan 13 kadına, Mercury 13’e ne oldu?
Derin Hakikatler 15 Yaşında
Ankaralı yazar, senarist Levent Cantek, bloğu Derin Hakikatler’in 15. yılını yayınladığı bir mesajla kutladı: Derin hakikatler, öyle ya da böyle, kişisel tarihimin bir parçası… mutluluğuma ve mutsuzluğuma, içime kapanmama, kaçmama, savrulmama, tutku ve inadıma her defasında şahit oldu. Romantize ettiğimin farkındayım, yıldönümü dediğin böyle bir şey zaten.
ERHUN ALTUN: BELGESELİN DERDİ “DERT ANLATMAK”TIR
Sinemanın başlangıcı, mihenk taşı belgesel aslında. Kurmaca hikayeler sonra gelişiyor. Belgesel hayatın hiçbir yerinden kopmuyor. Belgesele sıcak bakmamdaki en önemli şey toplumsal gerçekçilik hikayelerini anlatabileceğim en iyi yerin belgesel olduğunu düşünmemdir.
AYDIN KÖYMEN ANISINA “ÜLKEM, KENTİM, SEMTİM” YARIŞMASI
Aydın Köymen anısına düzenlenen ¨Ülkem, Kentim, Semtim Yarışması¨ bu yıl dokuzuncusu ile sizlerle buluşmaya hazırlanıyor.
HEPİMİZİN BİR KOMŞUYA İHTİYACI VAR
Jane Jacobs 1961’de kaleme aldığı “Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı” kitabının girişinde kentsel dönüşüm sürecini yaşamış olan bir kişinin sözlerine yer veriyor: “Burayı inşa ederken kimse bizim ne istediğimizi düşünmedi.” Size bir şeyler çağrıştırıyor mu? Doğrusu bana çok şey hatırlatıyor bu sözler..
DEVLET TİYATROSUNDAN KAMU TİYATROSUNA: SOSYAL DEMOKRAT BİR FORMÜL MÜMKÜN MÜ?
Bir yandan tiyatrolara dönük devlet desteği sürerken, öte yandan devletin tiyatrolara birer ideolojik merkez olarak işlev yüklemesinin önüne nasıl geçilebilir? Kanımca kafa yormamız gereken, bu bağlamda doğru formülü üretebilmek.