AfD hafta sonunu “normal”in Almanya için ne anlama geleceğini belirlemekle geçirdi.
Almanya için Alternatif (AfD) partisinin son reklamında, sivri şapkalı sakallı bir bahçe cücesi çiçekli bir çimin üzerinde duruyor. Düz bir sesle “Normal bir vatandır ve güvenli sınırlardır” diyor.
Seçim programını ve ilk kampanya reklamını hafta sonu partinin kongresinde yayınlayan AfD, 2021 Bundestag (Alman Federal Meclisi) çalışmalarına şu slogan altında başladı: “Almanya. Ama normal bir Almanya.”
AfD, Alman normalliği olarak gördüğü şeyin reklamını yapıyor. Videoda büyükanne ve büyükbabanın çocuklara sarılması, yemek masasında gülen bir aile, mutlu okul çocukları, küçük bir köpek ve bahçe cücesi yer alıyor. Özetle, bu AFD’nin bilinen Alman nostaljisi olarak gördüğü şeye bir övgü: Pandemi dönemi ve bunun getirmiş olduğu istisnai durumların bir sonucu olarak parti hayallerdeki bir ideali geri getirmeyi sunuyor.
Bununla birlikte, AfD normalin aksi olan durumu da gözler önüne seriyor. Videoda, korona virüsün bulaşmasını yavaşlatmak için kapatılan kafeler, protestolarda barikatların yıkılması, antifaşistler, iklim değişikliğine karşı gösteri yapan solgun bir genç kadın görülüyor.
İlana göre bunlar normal değil: Alman değiller. Federal hükümetin pandemi politikaları, sol ve çevre aktivistleri ülkenin düşmanıdır.
‘Alman olmayanlar’ tanımı
AfD’nin reklamında sunduğu Alman normalliğinin cephesinin arkasında, toplumu yeniden kurma projesi var. Bunu hafta sonu Dresden’deki parti kongresinde geniş bir şekilde sergilediler.
AfD’nin seçim programına göre, Alman olmak bir kez daha soy meselesi olacak. Bununla birlikte, parti ideolojik olarak yüz binlerce Alman’ı “Alman olmayan” ilan edecek. Göçmenlik etkin bir şekilde imkansız hale gelecek (sadece ülkeye 5 milyon € (5.95 milyon $ ) getiren insanlara açık olacak). Bundan daha az varlıklı kişilerin, toplumun geniş kesimlerini ikinci sınıf vatandaşlara indirgendiği yakın geçmişi hatırlatan “gastarbeiter” veya konuk işçiler olarak girmelerine izin verilecek.
AfD, Almanya’yı LGBTQ+ insanlar için cinsiyetten bağımsız dil ve eşitlik tartışmalarından soyutlamak ve aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla yeni bir sınır çitiyle kapatmak istiyor. (“Çit” terimi tercih edilmiştir, çünkü “duvar” Almanya’da geçmişten gelen bir olumsuz anlama sahiptir.)
Dünyadan izole bir düzen
Parti, Almanya’nın AB’den çekilmesi ve euroyu kullanmayı bırakması çağrısını yeniliyor. AfD, yenilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın diplomasi ve uluslararası güvenlik konusundaki görüşlerinden örnek alarak yaklaşımını “Önce Almanya” olarak da ortaya atabilir. Uzun bir gündem. AfD kazanırsa, parti yüz binlerce insanı –hatta aktif savaş bölgeleri gibi geri dönüşü çok tehlikeli olabilecek ülkelerden gelenleri bile– sınır dışı edecek. Bir çocuk yalnız gelirse ve sığınma statüsü verilirse, AfD çocuğun Almanya’da tek başına kalmasını sağlayacak. Üyelerin oy çokluğuyla verdiği karara göre parti, mültecilerin aileleriyle yeniden birleşmesine son verilmesini onaylamaya karar verdi.
AfD ayrıca 12 yaşından büyük çocukların yetişkin gibi yargılanmasına da izin verecek. Öte yandan parti artık çoğunlukla hukuk ve adalet meseleleriyle ilgilenmiyor. AfD’nin daha önce Wing olarak bilinen en aşırı kanat lideri Björn Höcke, partinin siyasi bir mesaj vermesi gerektiğini ve şu anda olduğu gibi hukukla ilgilenmesine izin vermeyeceğini açıkça belirtiyor.
Ne de olsa AfD, hukuk ve adaletle ancak kendisine engel olmadıklarında ilgileniyor. Partiyi Almanya için bir tehlike haline getiren de tam olarak budur.
AfD’nin yeni şansölyeyi çıkaracak parti olma ihtimali son derece düşük bir ihtimal. Eylül ayındaki Federal Meclis seçimlerinden sonra diğer Alman partileriyle bir koalisyon kurmaya da davet edilmeyecek. Ancak, yakın gelecekte, AfD Saksonya-Anhalt eyaletinin en güçlü partisi haline gelebilir ve sadece bu nedenle bile bu aşırı tutumu ciddiye alınmalıdır.
AfD’nin görüşüne göre, dost canlısı Alman bahçe cücesi küreselleşmiş bir dünyanın tehditlerine cevaptır. AfD’nin anlamadığı şey ise bu Alman bahçe cücesinin de aslında bir göçmen olması. Almanya’nın göçmen işçileri 800 yıldır Doğu Anadolu dağlarında kötü ruhları uzaklaştırmak için süs eşyaları kullanırlardı. Bu gelenek Almanya’ya İtalyan tüccarlar tarafından Doğu Roma’dan (Anadolu) getirildi.
Ama endişelenecek bir şey yok. Bu zaten “normal” bir durum.
AfD ne umuyor?
AfD, 2016’da oyların dörtte birini aldığı doğudaki Saksonya-Anhalt eyaletinde 6 Haziran’da yapılacak seçimlere büyük umutlar bağlıyor.
AfD’nin eş genel başkanı Jörg Meuthen konuşmasında, “bu sefer işleri doğru yaparsak” partinin ilk kez “Alman devletinin en güçlü siyasi gücü” olma şansının olduğunu söyledi.
2013 yılında “avro para birimine karşı bir parti” olarak kurulan AfD, şu anda Bundestag’taki en büyük muhalefet grubu. Ancak diğer partiler, başka konuların yanı sıra göç ve Avrupa dayanışması konusundaki tutumları göz önünde bulundurularak seçimlerden sonra AfD ile koalisyon kurma fikrini tamamen reddettiler.
1 comments on “Milliyetçi AfD’nin varolmayan Alman normali”