TBMM’deki siyasi partilerin ve milletvekillerinin çalışmaları çoğu zaman eleştiri konusu olur. Bu eleştirilerin en başında vekillerin ayrıcalıklı maaşları geliyor. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mine G. Kırıkkanat son yazısında milletvekilliğinin rant kapısına dönüştüğünü belirterek siyasetin finansmanı konusuna dikkat çekti.
Kırıkkanat’a göre 600 milletvekili sayısı çok fazla. Nitelikli bir temsiliyetle, 300 milletvekili yeter. Milletvekilliği emekli maaşı kesinlikle kaldırılmalıdır. TBMM’deki görev süresi, vekillik öncesi çalışma süresine eklenmeli ve önceki işinden emekliliğine sayılmalı.
TBMM’deki 300 milletvekili 285 bin TL maaş alıyor
Son düzenlemeye göre hem emekli hem de vekil olan 300 milletvekilinin maaşı 285 bin TL’ye yükseltildi. Aktif milletvekillerinin maaşı da 170 bin TL’ye çıktı.
Vekiller, temsil ettikleri millete oranla yüksek maaş alıyor, bu doğru. Ancak TBMM’nin resmi görevlendirmeleri dışındaki konaklama, ulaşım, görev giderleri, araç ve yakıt gibi tüm harcamaları kendileri ödüyor. Ucuz da olsa Meclis lokantasında cepten ağırlamak zorunda kaldıkları seçmen kafileleri de cabası. Görevini hakkıyla yapan kimi milletvekillerinin harcamaları karşılayabilmek için borçlandıklarını da biliyoruz. Dolayısıyla haksızlık ve aşırılık, aktif vekil maaşlarında değil.
Meclis’in yarısı çift maaş alıyor!
Haksızlık ve aşırılık, vekilliğin millete geçici bir hizmet olmaktan çıkıp bir sömürü kastına dönüşmesi, temsil ettiği yurttaşın çok üstünde ayrıcalıklarla donatılıp süper emeklilikle taçlanması!
Milletvekillerine TBMM’de iki yıl geçirdikten (ve bazıları yan gelip yattıktan) sonra emeklilik yaşına gelince 122 bin TL “milletvekili emekli maaşı” bağlanması, dünya çapında bir skandaldır! Keza emekli iken milletvekili seçilenlerin 2. yılın sonunda ayrıca emekli maaşlarını almaya başlamaları da ayrı bir skandal!
TBMM’nin çatısı altındaki “geçici hizmet” sırasında, tek maaş alınmalıdır.
Oysa halen Meclis’in yarısı demek olan 300 emekliye, böylece normal vekilin iki katı maaş ödeniyor.
Bu yılın ilk altı ayında TBMM üyeleri ve yakınlarının sağlık harcamalarına da bütçeden 52 milyon 567 bin TL ödendi.
Neden erken seçim olmaz?
31 Mart seçimlerini kazanan CHP, niçin erken genel seçim için bastırmıyor sanıyorsunuz? Çünkü 2023’te seçilen vekiller razı olmaz, hiçbiri süper emekliliğe hak kazanacağı iki yıl geçmeden seçim istemez!
Meclis’te, herhangi bir partiden milletvekili olmak için yanıp tutuşan on binlerce adayın ezici çoğunluğu aslında ne millete ne de yurda hizmet amacı taşıyor. Süper emeklilik başta, ayrıcalıklı hakların, yani çıkar peşindeler.
TBMM yemlik olmamalı
Peki bu oportünist sömürü nasıl bitirilir?
600 milletvekili sayısı başlı başına bir israftır. Nitelikli bir temsiliyetle, yarısı yeter. Milletvekilliği emekli maaşı kesinlikle kaldırılmalıdır. Asli ve asıl olan millete hizmetin ayrıcalıklı emekliliği olmaz! TBMM’deki görev süresi, vekillik öncesi çalışma süresine eklenir ve önceki işinden emekliliğine sayılır.
Vekillere, kıdemli devlet memuru kadar özlük hakkı verilmelidir. Fazlası, eşitlik ilkesine aykırıdır.
Koşullar böyle konulursa, millete gerçekten hizmet etmek isteyen insanlar TBMM’ye girer ve partiler de parasal çıkar peşinde koşan cüruf aday akınına uğramaz.
0 comments on “Milletvekili sayısı 300’e insin, milletvekili emekli maaşı kaldırılsın”