POLİTİKA

Salgınla ilgili yanlış bilginin yayılmasında TV programları etkili

İSTANPOLün (İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü) Heinrich Böll Vakfı’nın katkılarıyla hazırladığı “Covid-19 İnfodemisi ve Yönetimi” raporu yayınlandı. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Gizem Uzunköprü tarafından hazırlanan raporda covid-19 pandemisinde yaşanan bilgi patlaması ele alınıyor, Türkiye ve Dünya örneklerine yer veriliyor.

Raporda; aşırı ve asılsız bilgi veya haber salgınının, toplumda korku ve paniğe yol açarak, esas salgının yönetimini zorlaştırması olarak ifade edilen infodemi’nin yarattığı bilgi akışının yoğunluğu, bilgiye olan talep, bilginin hızla yayılması, yanlış bilgilerin yarattığı etkiler inceleniyor.

İnfodeminin yönetilmesinde Türkiye ve Dünya’dan örneklerle karşılaştırmalı bir analiz sunulmuş. Raporda yanlış bilgilerle mücadele etmek ve bu bilgilerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla geliştirilebilecek birkaç strateji önerilmektedir.

Bunlardan birincisi, sadece mevcut salgın için değil, uzun vadede sağlayacağı yararlar da göz önünde bulundurularak toplumda sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılmasıdır.

İkinci strateji, sağlıkla ilgili bilgiler içeren sitelerin HON Code vb. sertifikasyon mekanizmaları ile denetlenmesidir.

Son olarak, topluma doğru bilgi ulaştırma amacıyla, internette yayınlanan içeriklerin denetlenmesi ve yanlış olanların silinip düzenlenmesi de infodemiyle mücadele yöntemlerinden biri olarak düşünüleceği belirtilmiş.

Raporda Türkiye’deki durumla ilgili saptamalara da yer verilmiştir. Çalışmada; Türkiye’de toplumun COVID-19 salgını konusundaki bilgileri önemli ölçüde “TV programlarındaki uzmanlardan” edindikleri anlaşılmaktadır.

Bu nedenle TV programlarında toplum sağlığı açısından önemli ve öncelikli soruların gündeme getirilmesi, uzmanların sadece kendi alanlarındaki sorulara yanıt vermesi ve yanıtı bilinmeyen durumlarda bunun söylenmesinin teşvik edilmesi gibi iyileştirici müdahaleler yapılabileceği önerilmektedir. Öte yandan önemli bir sorun odağı olarak gerek uzmanların sunduğu, gerekse internette ulaşılan sağlık bilgisindeki “çelişkiler”in halen en önemli zorluk alanlarından birisini oluşturduğu belirtilmiştir.

Raporda infodemiye karşı geliştirilmesi gereken politika önerileri sunulmakla birlikte sağlık alanındaki uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının, medya kuruluşlarının ve gazetecilerin ortaklıklar geliştirmesinin yararlı olacağı belirtiliyor. Sağlık okur yazarlığının geliştirilebilmesi için uygun yöntemlerin örgün eğitim içerisinde kullanılması gerektiği tavsiye ediliyor.

Raporun tamamına erişmek isteyenler buradan raporu okuyabilirler.

 

 

 

 

 

GİZEM UZUNKÖPRÜ 1994 doğumlu Gizem Uzunköprü, 2013 yılında Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Koç Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmış, şu anda Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Intern Doktor olarak çalışma ve eğitim hayatına devam etmektedir.

SİBEL SAKARYA Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde halk sağlığı profesörüdür. Hebrew Üniversitesi’nden Halk Sağlığı ve Maastricht Üniversitesi’nden Tıp Eğitimi Yüksek Lisans derecelerini almıştır. Kronik hastalıkların epidemiyolojisi, sağlık eğitimi ve sağlığın geliştirilmesi ile göç ve sağlık konularında çalışmaktadır.

hakkında

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi / Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunu. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi / İletişim Bilimleri Yüksek Lisans eğitimine devam ediyor. Göç ve mülteciler konularında çalışıyor.

0 comments on “Salgınla ilgili yanlış bilginin yayılmasında TV programları etkili

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: