2015 Genel Seçimleri bugünlerde gerçekleşecek. Herkes seçimleri kendi penceresinden yorumluyor. Bana göre seçim sürecinin birkaç önemli özelliği var.
Seçimleri domine eden parti HDP oldu.
Seçim sürecinin başından beri HDP ve baraj meselesini konuşuluyor. Bu seçimleri domine eden, seçim sürecini belirleyen parti HDP oldu, bunu tartışmasız HDP’nin hanesine yazıyoruz. Fakat HDP’nin bu kadar merkezde olması ve tartışılmasının önünü AKP açtı. Bu süreç en çok onun işine yaradı. HDP’nin baraj konusu olmasaydı seçim süreci her yönden sadece AKP tartışmasıyla geçecekti.
Benzer bir süreç Gezi olaylarında da yaşanmıştı. Gezi’nin sonuçlarını herkes kendi tarafından okudu. Ama Gezi olaylarının gevşemiş AKP tabanını nasıl yeniden biraraya getirip, kenetlediğini yerel seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birlikte gördük.
Sarkacı Demirtaş tetikledi
HDP’nin bu seçimin umudu olarak görülmesinin başlıca sebebi Selahattin Demirtaş’ın kendisidir. Çoğu zaman HDP’nin kurumsal kimliğinin önüne de geçerek önemli bir siyasi figür oldu biraz da bu nedenle HDP’nin değil Selahattin Demirtaş’ın %10 ülke barajını geçip geçemeyeceğini konuşuldu. HDP baraja takılır mı bilemem ama seçim tartışmaları çoktan baraja takıldı.
MHP bir şey yapmadan oylarını artırıyor
Evine gelip televizyonun başına geçen sıradan seçmen, her akşam bütün kanallarda HDP tartışmalarıyla başbaşa kaldı. Siyasette güvensizlik korkusu ne yazık ki oyları etkiliyor. Sadece bizde değil her yerde böyle. Yunanistan seçimlerinde güvensizlik korkusu oyları etkiledi Syriza’yı iktidar yaptı, İsrail’de de etkiledi Netanyahu birinci çıktı. HDP korkusu bizim seçmen üzerinde de aynı etkiyi yapıyor ve MHP’nin oyları yükseliyor.
“Foucault’nun sarkacı” metaforundan alıntıyla; sarkacın her hareketi, hem bir önceki harekete bir tepki hem de bir önceki hareketin devamı niteliğindedir. Başlığımızda da belirttiğimiz siyasetin sarkacı HDP’ye hem bir tepki hem de devamı niteliğinde salınıyor. Kürt siyasetinin bu seçimdeki dominant yapısı kararsız seçmen üzerinde Türk milliyetçiliğine doğru bir ivme kazandırdı.
Özetle, HDP tartışmaları nedeniyle MHP oyları artış eğiliminde.
Sarkacın tek kaybedeni CHP
Önce HDP barajı aşıyor diye son dönemde de barajın altında diye CHP’ye oy vermiş sol seçmen HDP’ye yöneliyor. Bu tahminen %2-3 civarında bir oyu CHP’den HDP’ye kaydırıyor. Bunda popülist “anket siyasetçiliği”nin de büyük payı var. Bu aralar kamuoyuna Alevi seçmen davranışı diye servis edilen bu anketlerde ne anlatılıyor; Alevi seçmenin yaşlısı CHP, gençleri ise HDP diyormuş. Bu servislerle oluşan “politik bilgi” nedeniyle CHP’nin merkezden ve kararsız seçmenden alacağı oylarda MHP’ye yönelmiş görünüyor. Yani piyasaya servis edilen her yeni bilgi CHP’den birkaç seçmeni ya HDP’ye ya MHP’ye kaydırıyor.
Sarkaç “Başkanlık” sistemiyle yeni “Anayasa” arasında salınacak
Gelelim seçim sonucuna. Seçim sonunda da bu sarkaç salınmaya devam edecek. Ama bu defa sarkacın bir ucunda başkanlık sistemi diğer ucunda yeni anayasa tartışmaları olacak. Ben bu salınımdan yeni anayasanın galip çıkacağını düşünüyorum. HDP’nin buna destek vermeyeceğini düşünebilir misiniz? Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek olacak ama HDP barajı geçerse “seni başkan yaptırmayacağız” sözünün arkasında duracak, barajı geçemezse “yeni Türkiye’nin barış ve huzuru”nu isteyecek. AKP’de başkanlık sisteminden feragatla önümüze yeni anayasayı koyacak.
0 comments on “SİYASETİN SARKACI”