Yargı koridorlarında “ziyaret” polemiği: Şamil Tayyar ve Önder Sav karşı karşıya

Ankara siyasetinde sular durulmuyor. Gazeteci Şamil Tayyar’ın, dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’a yönelik “adliye koridorlarında hakimlerle görüşüyor” iddiası, taraflar arasında sert bir hukuk ve söz düellosuna dönüştü.
Gazeteci Şamil Tayyar’ın katıldığı bir televizyon programında dile getirdiği iddialar, yargı bağımsızlığı ve siyasi nüfuz tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Tayyar, CHP’nin kilit ismi Önder Sav’ın adliye koridorlarında yoğun mesai harcadığını ve yüksek yargı mensuplarıyla kapalı kapılar ardında görüşmeler gerçekleştirdiğini iddia etti.

“Önder Sav, derin CHP’dir. Partinin istikametini tayin eden, lider değişimini kurgulayan perde gerisindeki kozmik odanın güçlü karakteridir. Baykal’ın CHP’deki iktidarını tahkim eden, aynı zamanda Kılıçdaroğlu’nun yolunu açan, Özel’i sahiplenen ve her daim kazanan aktördür.” (Ş.Tayyar)

Tayyar’ın iddiası: “Hakimlerle Görüşüyor”

Tayyar, yaptığı açıklamalarda Önder Sav’ın yargı üzerindeki etkisini eleştirerek, Sav’ın adliyedeki varlığının rutin bir hukuki sürecin ötesine geçtiğini öne sürdü. Tayyar’a göre bu ziyaretler, devam eden kritik davaları veya yargıdaki yapılanmayı etkilemeye yönelik bir “siyasi baskı” unsuru taşıyor.

Reklam

Önder Sav’dan sert yalanlama: “Külliyen İftira”

İddiaların hedefindeki isim olan Önder Sav ise gecikmeden yanıt verdi. Tayyar’ın açıklamalarını “hayal ürünü” ve “külliyen iftira” olarak nitelendiren Sav, kendisinin hukukçu kimliğini hatırlatarak şu noktalara dikkat çekti:

  • Hukukçu Kimliği: Yıllardır baro başkanlığı ve avukatlık yapmış biri olarak adliyede bulunmasının doğal olduğunu ancak bunun “gizli görüşme” anlamına gelmediğini belirtti.
  • İspat Çağrısı: Sav, iddia sahibini somut belge ve kanıt sunmaya davet ederek, bu tür açıklamaların ana muhalefet partisini yıpratmaya yönelik bir “kara propaganda” olduğunu savundu.
  • Hukuki Süreç: Sav, Tayyar hakkında kişilik haklarına saldırı ve iftira gerekçesiyle yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Analiz: Yargı üzerindeki siyasi gölge

Bu polemik, Türkiye’nin o dönemki en hassas noktalarından biri olan “yargı-siyaset ilişkisi” üzerindeki kutuplaşmayı derinleştiriyor. Bir tarafta basının denetim görevini yaptığını savunan Tayyar, diğer tarafta ise siyasetin yargı yoluyla dizayn edilmeye çalışıldığını iddia eden Sav bulunuyor.

Söz konusu tartışmanın, önümüzdeki günlerde mahkeme salonlarına taşınması ve Ankara kulislerinde yankılanmaya devam etmesi bekleniyor.

Politus E-Bültene Abone Ol

Merhaba 👋 tanıştığımıza memnun olduk.

Politus'u takip etmek ve her hafta, e-postanıza yeni içerikler almak için ücretsiz haber bültenimize kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bu sayfayı paylaş:
Yorum ekle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam