Sadece Almanya’nın önümüzdeki yıllardaki yönetimini değil, Avrupa Birliği’nin ve Avro’nun da geleceğini belirleyecek seçimler geçtiğimiz haftasonu gerçekleşti. Aslına bakılırsa %71.5 katılımla gerçekleşen seçimler önemine göre çok daha sakin, çok daha sessiz bir şekilde başladı ve bitti.
Sonuç olarak il bakışta bir kaç şey söylemek mümkün. Öncelikle en net çıkarım Başbakan Angela Merkel’in Almanya için bile büyük sayılabilecek bir farkla seçimden galip çıkması olacaktır. Merkel sadece farkı %5 arttırdı. Fakat sonuçların diğer hanelerine de baktığımızda bu Merkel’i memnun edebilecek bir sonuç gibi görünmüyor. Çünkü tek başına iktidarı 630 sandalyeli parlamentoda sadece 5 sandalye ile kaçırmış durumda (311) CDU/CSU ve bu da demek oluyor ki iktidar için kendi solunda olan bir partiye muhtaç.
Almanya seçimlerinden çıkabilecek bir başka büyük sonuçta seçim barajı meselesinin artık Almanya’nın da sorunu olduğu. Bu seçim itibariyle Türkiye’nin de başına bela olan seçim barajı Almanya’da da kendini göstermiş durumda. Öncelikle şunu söylemek gerekli. Almanya’da seçim barajı %5. Türkiye’deki kadar korkunç bir baraj değil fakat barajın varlığı yine bir “demokrasiye/katılımcılığa baraj” işlevi görmüş durumda. Toplam meclis dışında kalan oy oranı Almanya’da % 15 civarında. İlginçtir son seçimde Türkiye’de bu oran çok daha düşüktü. Tabii ki bunda iki partinin barajı %0.2 ve %0.3 oranıyla kaçırmış olmasının da etkisi büyük.
Sonuçlara bakmaya çalışırsak Angela Merkel’in partisi seçimin birincisi olmakla kalmadı. Oylarını da en çok arttıran parti oldu. Merkel’in partisi dışında oylarını arttıran üç parti daha var. Bunlardan ikisi sosyal demokrat SPD (192) ve 6 ay önce kurulan ve sıfırdan %4.7’ye ulaşan Avro karşıtı AfD. Bir de Korsan Parti oylarını %0.2 arttırdı. Bu dört parti dışında tüm partiler oy kaybetti.
Seçimlerin kaybedenlerine gelirsek CDU/CSU’nun, ortağı olan liberal FDP’yi yediğini görebiliyoruz. Hitler’den sonra yapılan tüm seçimlerde parlamentoya girmiş olan ve Merkel’in neredeyse doğal ortağı konumunda olan FDP %9.8’lik bir oy kaybıyla %4.8 oy alıp barajın altında kaldı. Merkel’i de sol ile ittifaka mecbur bıraktı.
Siyasi yelpazenin soluna baktığımızda ise Sol Parti %3.3 oy kaybı yaşadı. Yeşiller Partisi ise %2.3 oy kaybı yaşadı. Buna rağmen Sol Parti (64), Yeşiller’den (63) 1 fazla sandalye kazandı.
Kuru rakamların ötesine geçtiğimizde hükümet için aslına pek fazla alternatif görünmüyor Almanya’da. Ya Merkel yanına soldan bir parti alarak koalisyon kuracak. Ya da Kırmızı-Kızıl-Yeşil koalisyonu ile Merkel’in en büyük zaferi, onu muhalefete düşürecek.
Bir de işin siyasi moral kısmı var. Örneğin Türkiye’deki seçim değerlendirmelerine baktığımızda kazananlar tarafına CDU/SCU ve Sol Parti konuyor. Kaybedenler tarafında ise SPD, Yeşiller, FDP ve Korsanlar var. Oy oranı açısından aslında açıklanamaz bir ayrım bu. Öyle ki, %3.3 oy kaybetmiş partiyi zaferle seçimden çıkartıp, oylarını arttırmış partiyi “siyaset sahnesinden silinmeye doğru gidiyor” diye değerlendiren yorumlar mevcut.
Fakat sonuç olarak şu açık: Seçimin iki büyük kaybedeni var. Yeşiller ve FDP. Fukuşima sonrası oylarını %20’lerin üzerine çıkartan, SPD’nin önüne geçen bir partinin parlamentodaki en küçük parti konumuna gelmesi, oy oranındaki düşüş başka partilerden az olsa da, büyük bir kayıp. Zaten parti eş sözcüleri de görevi bıraktı. Yeşiller’in neden bu durumda olduğuna dair hızlı bir değerlendirmede bulunmak gerekirse: Yeşiller’in Almanya’da “alamet-i farika”larını kaybettiğini söylemek mümkün. Politik Yeşil Hareket’in lokomotiflerinden olan Almanya Yeşilleri’nin bu durumunun küresel olarak ne gibi sonuçlara yol açacağı ise açıkçası, belirsiz.
0 comments on “ALMANYA SEÇİMLERİ: KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?”