POLİTİKA

SIRA BARIŞTA

Biz kazandık!

Kamuoyu vicdanında tutsak değiliz.
Alnımız ak, yüzümüz açık.
Söylenecek sözümüz, yapacak işimiz var.
Gelin ilk iş ‘BARIŞ’ı inşa edelim.
Barış için el ele mücadele edelim.
Son yıllarda Nobel Barış Ödülü’nün kadınlara verilmesi rastlantı mı?
Asla! Bakın barış ödülü alan kadınlara; her biri cesaret örneği aktivistler!
Dünyada barış için ses veren o yiğit kadınlar!

İranlı hukukçu Şirin Ebadi

İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu Şirin Ebadi; özellikle kadın ve çocuk hakları alanındaki çalışmalarıyla, 10 Aralık 2003’te Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Bu ödülü alan ilk Müslüman kadın oldu.
Nobel Komitesi Başkanı Ole Danbolt Mjoes, kararın dünyaya bir mesaj olduğunu belirterek, “Bu İran halkına, Müslümanlara, tüm dünyaya, insanın değeri, özgürlük mücadelesi, kadın ve çocuk hakları için bir mesajdır. Bu barış ödülünün İran’da insan hakları davasını güçlendirmesini umuyoruz,” dedi.

Arap dünyasında ilk Nobel barış ödülü alan kadın: Tevekkül Karman

Arap dünyasında Nobel Barış Ödülü kazanan ilk kadın olan Tevekkül Karman da kadının toplum içindeki rolünün güçlendirilmesine yaptığı katkılardan dolayı bu ödülle onurlandırıldı. Karman, 2011’de Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve Liberyalı Leymah Gbowee ile birlikte bu ödülü paylaştı.

Nobel ödülünü kazanan en genç kişi: Malala Yusufzay

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, 2014’te henüz 17 yaşındayken bu ödülü aldı. Pakistanlı Yusufzay, kazandığı sekiz milyon kronluk ödülü Pakistan’daki okullara bağışlayacağını açıkladı. Özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda sembol bir isim haline gelen Malala, adına açılan fon dolayısıyla, kalkınmakta olan ülkelerin birçoğunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapmayı sürdürüyor. Malala, 9 Ekim 2012’de okula gitmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala’ya adını sormuş, daha sonra genç kıza üç kez ateş etmişti. Başından yaralanan Malala, saldırıdan altı gün sonra tedavi için İngiltere’ye götürüldü, Birmingham’daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi’nde yaklaşık üç ay kaldı. Malala, ailesiyle Birmingham’a yerleşti ve okula başladı. Nobelli üç kadın: “Korkmayın, vazgeçmeyin!”

Tunus dörtlüsü

Norveç’teki Nobel Komitesi, sürpriz bir kararla, 2015 Nobel Barış Ödülü’nü, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verdi. Tunus’taki dört ayrı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, “2011’deki Yasemin Devrimi’nden sonra çoğulcu demokrasi için yaptığı katkıdan ötürü” ödüle değer görüldü.

Barış ödülünü alan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü şu kuruluşlardan oluşuyor: “Tunus Genel İşçi Sendikası”, “Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu”, “İnsan Hakları Birliği” ve “Barolar Birliği”.

“Dörtlü, Tunus’ta arabulucu ve itici güç oldu”

Dörtlünün birisi de kadın…
Haydi, kadınlar referandumdaki yüzde 49’un kıymetini bilerek, bir arada tutma iradesi göstererek, aklı akla katarak; Nobel Barış Ödülü’nü “Yurtta barış, dünyada barış” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesine getirelim!
Barış inşa etmek zordur.
Barışı anca kadınlar sevgiyle örerler.
Haydi, kadınlar! Nobel Barış Ödülü’nü alalım. Bu başarıyla; 2019 iktidarına yürüyelim!

hakkında

Ankara Eğitim Enstitüsü’nü ve Bankacılık Enstitüsü’nü bitirdi, İş yaşamına İş Bankası’nda başladı. 1983’ten bu yana BASİSEN (Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası) Ankara ve İç Anadolu Başkanlığını sürdürüyor. Yayınlanmış pek çok kitabı, tiyatro oyunu ve makalesi var. Bir dönem CHP’de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Şu an CHP Parti Meclisi Üyesi.

0 comments on “SIRA BARIŞTA

Bir Cevap Yazın