Fikirtepe’yi konuşmadan İstanbul’u konuşamayız
Kadıköy’ün çok fazla özelliği var. Ancak bugünlerde Fikirtepe’yi de konuşmak gerek. Çünkü Fikirtepe “Murat Kurum’un kariyeri.”
Bölünmüş gezegen: Kentleşen dünyada yeni yoksullar
Bugün bir yandan spekülasyon amaçlı elde tutulan boş konut stokları artarken, diğer yandan savunmasız bırakılan yoksul gruplarının insan onuruna yakışan konut hakkından yoksun yaşamlar sürdükleri, kentlerden kovuldukları bir düzlemde sosyal adaletin ve barışın anlamı var mıdır?
Geleceğin şehirleri katılımcı ve kapsayıcı olacak
Paydaş katılımı, Türkiye için henüz yeni bir kavram olsa da, bunu kucaklayan, yönetim anlayışlarının bir parçası haline getiren yerel yönetimlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Geleceğin şehirlerinin katılımcı ve kapsayıcı olacağı kuşkusuz. Yerel yönetimlerin yurttaşlarla ilişkisi, etkileşimi güçlendikçe, sürdürülebilir çözümler de artacaktır.
Göç ve yoksulluk kıskacında yeni bir kentlilik
Bugün kent hakları ve yeni bir kentlilik kavramı büyük oranda yoksulluğun ve yoksulluk nedeniyle oluşan göçün kıskacındadır. Bu kıskaçtan kısa vadede üstelik günümüzün politikalarıyla çıkmak kolay görünmüyor.
Kent hakları ve kentlinin hak arama yolları
İyi bir kentte yaşamak, yaşadığımız kentin güzel olması, her şeyden öte “yaşanılabilir bir şehirde” hayat sürmek, herkesin istediğidir. Bu istek, bir şehirde yaşayanlara bir takım hak ve yükümlülükler getirir. Yükümlülüklerden kaçıp, hakkı talep etmek ise toplumumuza özgü müzmin bir sorundur.
Kent hakkının gelişimi sürecinde Avrupa Kentsel Şartı 1-2
Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi yaptığı çalışmalarla kent haklarını gündeme getirerek 2008’de Yeni Bir Kentlilik İçin Manifesto’yu yayınlamıştır.